Tenen Lezen

Tenen Lezen? Wat is dat nu weer? Hoe vaak die vraag al niet gesteld is aan mij de afgelopen 20 jaar.  Tenen Lezen is:

 • een fantastisch middel om karakter en gedrag te analyseren.
 • er voor iedereen die nieuwsgierig is. Voor mensen die van tijd tot tijd even stil willen staan bij de dingen die ze doen en de keuzes die ze maken. 
 • een geschikte methode om zelfkennis op te doen. Het bied je inzicht waar voor jou kansen liggen en eventuele valkuilen. Tenen lezen helpt je om vanuit jouw eigen kwaliteiten en kracht keuzes te maken die bij jou passen.
 • er voor het bieden van handvatten voor het versterken van relaties. Inzicht in jouw eigen persoonlijkheid en die van de ander kan leiden tot meer wederzijds begrip en respect.
 • een welkome hulp bij opvoeding. Wanneer opvoeders inzicht krijgen in hun kind kunnen zij bewustere keuzes maken die aansluiten bij het kind en zijn ontwikkeling.
 • van grote waarde voor keuzes die je maakt op het gebied van opleiding of beroep.
 • er voor het bieden van handvatten voor hulpverleners om zorg op maat te leveren aan de mensen die aan hun zorg zijn toevertrouwd.

Kortom een must voor iedereen die bezig is met bewustwording. Elke dag ben ik  met tenen lezen bezig en ik verwonder me iedere keer weer over het resultaat.

Tenen Lezen is ontwikkeld door Imre en Margriet Somogyi vanaf 1975. Hun zoon Ferri Somogyi heeft letterlijk en figuurlijk aan de wieg gestaan van het ontstaan van Tenen Lezen. Imre en Margriet kregen 2 zonen en die waren zo verschillend van karakter en hadden enorm verschillende tenen dat hij dacht dat daar een relatie moest zijn. In die tijd kon je niet even googelen of zoiets al bestond en is hij heel veel bibliotheken over de wereld gaan bezoeken en gaan zoeken. Hij vond niets en is het  toen zelf gaan ontwikkelen (vanuit Tenen Lezen heel logisch gezien zijn enorme lange ambitie teen, 2de rechts).

In hun zoektocht werden zij zich steeds meer bewust van alle afspiegelingen die zich in ons lichaam bevinden: oa voeten, handen, oor, iris. Uiteindelijk hebben zij een relatie gevonden tussen de chakra’s en de tenen. Ze hebben de eigenschappen van 5 chakra’s op de tenen gelegd en zijn dat verder gaan onderzoeken. Ze hebben honderden sauna’s en veel stranden bezocht en mensen bevraagd over hun karakter.

Dit heeft geleid tot het oprichten van de Stichting FuDaRe om het erfgoed te beschermen en diverse tenen lees boeken en Tenen Lezen in diverse landen. Zelfs in China lezen ze tenen!

Ik ben zo’n 20 jaar geleden door Imre en Margriet opgeleid tot docent en heb zo ook mee mogen werken aan het verder uitwerken van de theorie. Ik heb Imre leren kennen door de BER.  Imre gaf tijdens een terugkomweekend een workshop en ik was direct verkocht! Wat een kwartjes vielen er voor mij. Ik wist direct dat ik hier meer over wilde weten en kon toen niet vermoeden dat ik zo’n 20 jaar later nog steeds zoveel plezier heb in het delen van hun kennis.

Tenen analyseren is een kennissysteem dat het mogelijk maakt karakter,
persoonlijkheid en gedrag te analyseren door de stand en de vorm van tenen
te interpreteren. Deze methode is geschikt om zelfkennis op te doen,
relaties te doorgronden en het is een welkome hulp bij de opvoeding van je kind(deren).
De lengte van de cursus Elementair Tenen Lezen bedraagt twee dagen.

Aan het eind van de opleiding:

 • Beschik jij over een uitgebreide kennis van de tenen.
 • Kun je alle vormen en standen van de teen omschrijven en juist interpreteren.
 • Heb je kennis over de verschillende soorten nagels en hun betekenis.
 • Kun je een eenvoudige analyse doen.
 • Voel je je veel zekerder over het lezen van de tenen.
 • Begrijp je je cliënt beter.
 • Kun je meer waarde bieden naar je cliënt toe.
 • Bied je iets unieks aan; je valt dus op in je vakgebied.
 • Ben jij gegroeid als persoon. Tijdens de training ga je aan de slag met het analyseren van je eigen tenen. Je werkt hiermee dus ook aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Je krijgt dan van Stichting FuDaRe de titel Elementair Tenen Lezer en ontvangt een certificaat.

Dit geeft ook toegang tot een verdiepingsdag Tenen Lezen. In deze dag gaan
we oefenen met mooie opdrachten om het inzicht in het analyseren van het karakter de vergroten.
Deze workshop duurt één dag.

Naast een verdiepingsdag is het ook mogelijk een opfrisdag te volgen. Mooi om oude kennis weer te “herinneren”. Deze workshop duurt één dag.

Verder heb ik ook aantrekkelijke arrangementen voor bv zussen, vriend(inn)en: een ochtend tenen analyseren en voetreflexologie. Goed voor de bewustwording en voor de ontspanning. Of een workshop voor meerdere personen op aanvraag. Ik heb ook al diverse vrijgezellenfeestjes mogen begeleiden met een leuke interactieve workshop tenen lezen

Ik ben in 2003 opgeleid door Imre en Margriet Somogyi en ben officieel docent bij de Stichting FuDaRe.

Datum volgende opleiding”: Zie agenda

Datum verdiepings/opfrisdag: nog in te plannen

In de media

 • Aurora is een programma op Radio Capelle dat aandacht besteed aan alternatieve geneeswijzen. Op 19 februari was ik er te gast om te vertellen over Tenen lezen.
 • Een tijd geleden heb ik de tenen gelezen van Marcel van der Steen van Radio Rijnmond. Hoe dat ging kun je hier zien.
 • Lees wat tijdschrift de Yes van tenen lezen bij De Piramide vindt: download het artikel.
 • Tenenlezen van Andre Hazes in het programma 24 uur mandekking met Naomi en Ellen.
 • Lees hier wat er in het Algemeen Dagblad staat over Margot en Tenen Lezen

Meer info over tenen lezen: www.tenenanalyse.nl.