Tenen Lezen

Tenen lezen? Tenen Lezen is een methode om zelfkennis op te doen of te vergroten en om karakters en gedragspatronen te analyseren.

Tenen lezen is ontwikkeld door Imre en Margriet Somogyi. Rond 1981 zijn zij gestart met het bestuderen van hun eigen tenen, toen zij het vermoeden kregen dat er een relatie kon bestaan tussen tenen van mensen en hun karakter. Er was in die tijd nog geen internet. Google raadplegen kon nog niet, vandaar dat zij nieuwsgierig en hoopvol op zoek gingen naar literatuur over tenen in binnenlandse en buitenlandse bibliotheken. overal waar ze konden informeerden zij naar de veronderstelde relatie tussen karakter en tenen. 

Er was echter geen literatuur over bekend. Daarom wierpen zij zich energieke en fanatiek op eigen onderzoek. Zij kwamen uiteindelijk uit op een relatie met de chakra theorie en de tenen. Als eerste bekeken ze hun eigen tenen en die van hun zoons en probeerden overeenstemming te vinden tussen de karakters, gedrag en vorm van de tenen. Geleidelijk kwamen ze erachter dat, als je heel consequent de tenen beschrijft, je ook het karakter van de mens met die specifieke tenen aan het schetsen bent. Als je bijvoorbeeld als vorm een ronde teen top beschrijft, kun je ervan zeggen dat die teen zich aan het uiteinde presenteert als rond, glad en zonder scherpe kantjes. Het is een teen waar je je niet aan zult stoten. Al snel bleek dat het karakter van de eigenaar van ronde tenen ook gladjes, vriendelijk en diplomatiek was. Iemand met ronde tenen bleek een voorkeur te hebben voor het vermijden van confrontaties en te kiezen voor het harmoniemodel in de omgang met anderen. Ze kwamen er ook snel achter dat mensen met hoekige tenen niet zo zeer prijs stellen op diplomatie. Die kiezen liever voor duidelijkheid en een “recht voor zijn raap” benadering.

Wat kun je ermee?

Tenen lezen is een fantastisch middel om karakter en gedrag te analyseren en te beschrijven. Het is een geweldige methode om je zelfkennis te vergroten en om karakters en gedragspatronen te doorgronden. Elke dag ben ik met `tenen lezen´ bezig en ik verwonder me iedere keer weer over het resultaat.
Door tenen te leren lezen kun je je zelf nog beter leren kennen en aan de hand van de veranderingen van je tenen je eigen ontwikkeling volgen. Verder is tenen lezen een goede hulp bij de opvoeding van je kind(eren) en geeft inzicht in relaties. 
Kortom, een must voor iedereen die bezig is met bewustwording en in zijn praktijk met mensen “werkt”.

Een tenen lees sessie duurt een half uur. In mijn praktijk combineer ik tenen lezen meestal met een ander consult en begint de sessie met tenen lezen omdat ik dan al direct kan zien waar “de schoen wringt”. En daar goed de vervolg behandeling op kan afstemmen.

Imre en Margriet bouwden een paar jaar aan het “tenen alfabet”en hebben inmiddels diverse boeken geschreven. Zij hebben de wereld veroverd met tenen lezen! De boeken zijn in diverse talen vertaald en recentelijk is een Chinees tenen lees boek verschenen.

Ik ben opgeleid door Imre en Margriet en geef individuele sessies, workshops en de opleiding tot gecertificeerd Tenen Lezer.

In de media

  • Aurora is een programma op Radio Capelle dat aandacht besteed aan alternatieve geneeswijzen. Op 19 februari was ik er te gast om te vertellen over Tenen lezen.
  • Een tijd geleden heb ik de tenen gelezen van Marcel van der Steen van Radio Rijnmond. Hoe dat ging kun je hier zien.
  • Lees wat tijdschrift de Yes van tenen lezen bij De Piramide vindt: download het artikel.
  • Tenenlezen van Andre Hazes in het programma 24 uur mandekking met Naomi en Ellen.
  • Lees hier wat er in het Algemeen Dagblad staat over Margot en Tenen Lezen 

Meer info over tenen lezen: www.tenenlezen.info.